Overschiesestraat 7, 3111 GB Schiedam 010-7650396

DeOpening

Op 27 mei 2016 opent dochter Noa van 3 jaar officieel het restaurant in haar roze kokspak.
Tijdens de verbouwing van het restaurant zijn Marcel en zijn partner Melissa op 27 maart 2016 de trotse ouders geworden van hun 2e dochter Evi.

Personalia

Marcel begint op 23 jarige leeftijd Restaurant Roxenisse, gelegen aan de Golfbaan Caterinenburgh te Melissant. Met zijn tomeloze inzet en enorme passie voor het vak van Chef-kok runt hij 7 dagen in de week deze ambiance. Naast Chef-kok is Marcel ook een ondernemer pur sang en is na tien jaar Roxenisse toe aan een nieuwe uitdaging. Deze heeft hij gevonden in het prachtige historische pand, de Provenier gelegen aan de rivier de Schie.

DeHistorie

Restaurant de Provenier is gevestigd in het Proveniershuis, een rijksmonument in het centrum van Schiedam liggend aan de rivier de Schie.

Proveniers (proveniers of kostkopers) kochten zich in in een Proveniershuis en kregen hiervoor vervolgens levenslang kost en inwoning. Provenier betekent ‘hij die van preuves leeft’, waarbij preuve gift betekent.

Het Proveniershuis is gebouwd tussen 1756 en 1761 naar een ontwerp van stadsarchitect Arij van Bol’es. Voordat het Proveniershuis er stond, was hier het leprooshuis gevestigd. In 1770 woonden er 58 proveniers in het huis, het hoogste aantal ooit gehaald. In 1834 overleed de laatste provenier.

Daarna verhuurde de gemeente de verschillende kleine panden aan zowel individuele en organisaties als woon en/of werk ruimte.

Sinds 2005 is het Proveniershuis eigendom van Vereniging ‘Hendrick de Keyser’, een vereniging die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland.


 

Met plezier ontvangen wij u bij restaurant de Provenier!

Voor reserveringen zijn wij telefonisch bereikbaar van woensdag t/m zondag van 11:00 uur tot 20:00 uur via

 

Tel: 010 765 03 96

Uiteraard kunt u ook per e-mail reserveren:

reserveren


Deze is pas definitief als u van ons per e-mail een bevestiging heeft ontvangen, reserveren via de e-mail kan uiterlijk op dezelfde dag tot 15:00 uur.